Jag har äntligen efter typ 4 månader tagit mig i kragen och köpt Favve ett nytt bett, tidigare har jag lånat Sofies. Jag har ett eget jaktkandar med tungfrihet men efter att tandläkaren var till hästarna så fick jag känna i Favves mun och Sara berättade även att han har väldigt lite plats i sin mun och tyckte därför inte att tungfriheten var rätt för honom, eftersom att han knappt har någon förhöjning i gommen och det gör att direkt man tar i bettet så tar tungfriheten i gommen och kan skapa obehag. Nu rider jag alltid utan nosgrimma och det gör att han har chans att komma undan obehag genom att gapa. Men Sara tyckte ändå att jag skulle prova ett rakt jaktkandar eftersom att hon tyckte att själva bettet passade. Det är ganska smalt och tar därför inte upp så mycket plats i hans mun.
 
Jag äger även en portugisisk unghäststång men det har aldrig varit lika bra som med jaktkandaret. Och nu när jag har mer förståelse för hur min häst ser ut i munnen förstår jag ju också varför, den har högre tungfrihet än jaktkandaret och den är även tjockare själva bettet. 
 
Jag väljer att alltid rida Favve på jaktkandar nu, nackdelen med det är att det är svårare att böja med det jämfört med ett tränsbett men Favve är känslig för vikt och hur jag vrider min kropp så bettets betydelse för böjning är inte lika stor eftersom att han lyssnar mer på vikthjälperna än handen. Tränsbett är en annan historia, Favören tycker inte om tränsbett, han gapar mer, vill bita fast i det, rycka tyglarna ur händerna och det enda av dessa saker han gör med jaktkandar är att han gapar dock mindre än med tränsbett så jag har som accepterat att han inte trivs med tränsbett. Han lyssnar lika bra med tränsbett som med stång men upplever att han blir mindre stressad av att det är stilla i munnen. Och man kan bara tacka och ta emot att man har en tydlig häst, det blir lättare att förstå då.
 
Imorgon är det kurs och jag längtar så! om någon vill komma och titta som fotfolk så är det helt okej såklart, vi startar kursa kl 10 om allt går enligt planerna :)
 
/Kajsa